2020-ban még arról írtam, hogy a megtérülés dönti el, hogy érdemes-e új naperőművet építeni. Azóta sajnos minden a feje tetejére állt, így valójában az akkori számokból, szabályokból és lehetőségekből mára már semmi nem igaz. A napelemes rendszerek ára a duplája, az áram tőzsdei ára viszont akár több mint a tízszerese lett, még a tavalyinak is. De valójában mindegy is, mert új szabályok miatt jelenleg nem lehet új, ipari méretű naperőművet építeni…

Az első pofon idén májusban érkezett, amikor a MAVIR (a hazai villamos hálózat rendszerirányítója) hosszú vajúdás után „átmenetileg” 0 MVA-ben határozta meg a csatlakoztatható időjárásfüggő új erőművek kapacitását. Valójában már régóta érett ez. A rezsicsökkentés lakossági előnyei mellett sajnos azzal járt, hogy a villamos hálózatot fenntartó, akkor még döntően külföldi tulajdonú vállalatok (E.ON, ELMÜ/ÉMÁSZ, DÉMÁSZ) leállítottak szinte minden hálózatfejlesztést. Eközben a lakossági veszteségeiket nagy részben megpróbálták a vállalatokon behajtani. Mára ezek a külföldi cégek az E.ON kivételével már rég haza menekültek és helyüket hazai nagyvállalkozók vették át. A villamos hálózat fejlesztése azonban egy évtizede áll. Ez az egyébként is tragikus állapotokon is képes volt sokat rontani. A naperőművek minden képzeletet meghaladó terjedését sem a tragikus állapotú elosztói hálózat sem a villamos irányítás nem tudta már követni.

A második pofon júliusban jött, amikor a korlátozást azzal módosították, hogy az építhet naperőművet, aki az erőművel együtt a teljesítő képesség legalább 30%-ának megfelelő, nem időjárás függő kiegyenlítő kapacitást épít be vagy biztosít, akár külső szolgáltató bevonásával. Ennek a „legegyszerűbb” módja az akkumulátor, vagy más villamos energia tárolására képes berendezés, amivel kiegyenlíthető az időjárás kiszámíthatatlansága.

Önmagában ez a szabályozás indokolható is lenne, mert az ország energiatermeléséhez képest egyre jelentősebb méretű naperőmű kapacitás valóban okoz fejfájást a villamos irányításnak, akiknek bármilyen termelés és fogyasztás mellet biztosítaniuk kell, hogy amikor a szobában felkapcsoljuk a villanyt, akkor ott tényleg világos lehessen.  (A képet kicsit árnyalja, hogy az egész országnak nincs semmiféle megoldása az energia tárolására, ami egyébként Paks-nak is probléma. Ennek veszélyére a szakemberek 20 éve folyamatosan felhívják a figyelmet…)

A valóság azonban az, hogy ezzel az új szabállyal két nagyon nagy baj is van.

A kisebbik baj az, hogy jelenleg ilyen, értelmesen elérhető  kiegyenlítő kapacitás nincs a piacon. Akkumulátorokat pedig vállalhatatlanul drágán lehetne csak kiépíteni és ráadásul ez az egyik legkevésbé fenntartható tárolási forma. Erre még mondhatjuk, hogy majd lesz megoldás rá, ha igény van rá, 2-3 évig legfeljebb nem indul új naperőmű beruházás.

A másik, a mai helyzetben a sokkal súlyosabb baj, hogy ezt a szabályt sajnos az úgynevezett visszwatt rendszerekre is alkalmazni kellene. Ezek a rendszerek ipari vagy intézményi nagy fogyasztók telephelyén létesülő naperőművek, amit kizárólag a saját, gigantikus fogyasztásuk csökkentésére használnának. Ennek érdekében beépítésre kerül egy olyan berendezés, ami nem engedi meg, hogy a naperőmű a hálózatra is kitápláljon. Innentől kezdve nehéz megérteni, hogy milyen problémát is okoz ez a villamos irányításban. Tény, hogy az időjárás függő termeléssel csökkentett fogyasztást nehéz kiszolgálni, de ez a fogyasztás biztosan kisebb, mint ami a napelemek nélkül volt és ezek a fogyasztók hatalmas összegeket fizetnek a kért teljesítmény rendelkezésre állásáért, bármikor.

EKÖZBEN A GÁZ OKOZTA ENERGIAVÁLSÁG MIATT EGEKBE SZÖKŐ ÁRAMÁR MIATT AZ IPARI FOGYASZTÓK REZSIJE VÁLLALHATATLANNÁ NŐTT ÉS MÉG ROSSZABB LESZ A KÖVETKEZŐ ÉVRE. RENGETEG VÁLLALAT KÉNYTELEN LEÁLLNI, TERMELÉST CSÖKKENTENI ÉS NAGYON SOK CSŐDBE IS MEGY MAJD. FÁJDALMASAN SOK EMBER KERÜL AZ UTCÁRA PONT AKKOR, AMIKOR A REZSIKÖLTSÉGEK OTTHON IS LÁTVÁNYOSAN EMELKEDNEK.

EZEKNEK AZ IPARI SZEREPLŐKNEK SZINTE AZ EGYETLEN MENTŐÖVET A VISSZWATT VÉDELMES NAPELEMES KISERŐMŰVEK JELENTENÉK, AMIVEL GYORSAN, LEGALÁBB RÉSZBEN FÜGGETLENÍTHETNÉK MAGUKAT A GÁZÁRAK ÁLTAL EGEKBE RÁNGATOTT ÁRAMSZÁMLÁKTÓL.

Ezt viszont az új szabály miatt nem tehetik.

Békeidőben lehetne erről hosszasan vitázni. Most azonban az egyetlen jó megoldás az lenne, ha ezeket a visszwattos a rendszereket kivennék az új szabály alól és a lehető leggyorsabban engedélyt kaphatnának.

Ezzel talán enyhíthető lenne az az összeomlás, ami felé jelenleg az ország rengeteg vállalata és ezzel a munkaerőpiac is tart.