2020 április 1-től a naperőműveknek is szabályozási pótdíjat kell fizetniük. Megszűnt a bónusz rendszer, drága lesz a pontatlan menetrendezés. Támogatott árhoz már csak pályázattal lehet hozzájutni és az is jóval alacsonyabb bevételt ígér, mint az eddigi évek feltételrendszere. Aki ma naperőművet akar létesíteni, annak mindezeket alaposan mérlegelnie kell!

A támogatott árra vonatkozó pályázati rendszerről korábban már írtam, most pedig a menetrendezés és szabályozási pótdíjazás rendszerének változását foglalom össze.

A naperőműveknek – mint a világon minden villamos energiát termelő erőműnek – menetrendi előrejelzést kell készíteniük a várható termelés mértékéről. Ezt éves és havi előrejelzésként, napi idősoros bontásban kötelező megtenni, de napon belüli korrekcióra is lehetőség van. Ennek értelme, hogy az ország villamos irányítását végző MAVIR Zrt. szakembereinek tudniuk kell, hogy a fogyasztók folyamatos kiszolgálásához mennyi energiára számíthat itthonról és mennyit kell beszerezni külföldről. Minél korábban tudják ezt, annál kedvezőbb áron tud az ország áramot lekötni (vásárolni), vagy a menetrend követők esetében akár leszabályozni. Ha az adatok pontatlanok, akkor a pillanatnyi fogyasztási igényekhez csak nagyon drágán tudunk áramot vásárolni. Ezt a drága felárat nem lehet a fogyasztókra hárítani, mivel nem ők tehetnek erről. (Az ipari fogyasztóknak külön kötelességeik és ehhez tartozó pótdíjaik vannak.) Ezért a termelőknek szabályozási pótdíjat kell fizetniük, ami arányos azzal, hogy mekkora eltérés volt a bejelentett menetrend és a tényleges termelés között. Mostanáig a naperőművek mentesültek a szabályozási pótdíj alól, helyette egy bonus-malus rendszer volt, ami a pontosságot jutalmazta, a pontatlanságot viszont büntette. Ez a rendszer tavaly megszűnt, a bónuszt az EU dupla támogatásnak minősítette (hiszen az átvételi ár is támogatott), ez pedig tilos.

2020 áprilistól pedig a naperőművek is bekerülnek a szabályozási pótdíjat fizető összes villamos erőmű közé. Az átmenet 2025 végéig folyamatosan csökkenő kompenzációt nyújt a naperőműveknek, 2026-tól pedig már a naperőművek is a teljes, általuk okozott szabályozási pótdíjat meg kell majd fizessék.

A nap és szélerőművek esetében ezek időjárás függő számok, azaz előre megjósolni csak olyan pontossággal lehet, ahogy az időjárás előrejelző modellek működnek. Egy kis naperőműnek, egyetlen telken nagyon nehéz ezt megtenni, mert ott akár egy bárányfelhő is képes nagy eltérést eredményezni a tervhez képest. Menetrendezni azonban csoportokban is lehet, ami érthető, hiszen a MAVIR az adott pillanat összes várható termelésére kíváncsi – nem lényeges, hogy az hány telken kerül megtermelésre. Minél több naperőmű tartozik egy menetrendi csoporthoz, annál pontosabban lehet menetrendezni, két okból is. Sok erőműnél már megéri pontos és drága meteorológiai adatokat vásárolni és az országban elszórtan működő erőműveket már nem zavarják a lokális időjárási viszonyok sem.

Tavaly év végéig számos vállalkozás havidíj nélkül vállalta a menetrendezést a naperőműveknek. Egyszerűen a jó menetrendezéssel elért bónusz nagy részét kérték el cserébe. Ez mindenkinek ideális megoldás volt. A legnagyobb menetrendi csoporttal rendelkező EWISER Forecast Kft. mára több, mint 400 napelem parkkal kötött ilyen szerződést. (Forrás: https://ewiserforecast.com/hu)

A bónusz rendszer megszűnésével és a szabályozási pótdíj megjelenésével ez a helyzet alapjaiban változik most. Áprilistól a menetrendező cégek már havi díjat kérnek a menetrendezésért, cserében vállalva a mimnél pontosabb menetrendet és pótdíj összegét is. A szolgáltatási díjak havi 50-60 eFt körül vannak. Mivel a naperőművek szabályozási pótdíj mértéke ma még – sok éves tapasztalat és piaci előrejelzés hiányában – eléggé kiszámíthatatlan, a kompenzáció pedig folyamatosan csökken, ezért az iparági szereplők a havi díjak és költségek jelentős emelkedésére számítanak a következő években. A menetrendezés akár 100 ezer forintot is meghaladó havi díjra nőhet. Aki maga akar menetrendezni, annak a pótdíj terhe ennél sokkal magasabb lehet.

Aki tehát ma kezd naperőmű beruházásba, annak a megváltozott átvételi támogatási konstrukción kívül a jelentősen megnövekedő költségekkel is számolnia kell majd.

(Jogszabályi összefoglaló az idei változásokról a MEKH honlapjáról letölthető: http://www.mekh.hu/download/fix/valtozasok_a_kat_es_a_metar_tamogatasi_rendszerekben_2020_januar)