Jelentősen megváltoztak az átvételi támogatás szabályai.

A 2016 végéig benyújtott KÁT kérelmekre kiadott, eddig még nem felhasznált jogosultságok idén vagy végleg lejárnak, vagy az erőművek már építés alatt vannak. Amelyik erőmű építése a lejáratig nem kezdődik meg, az visszavonhatatlanul elveszti az utolsóként kiadott 25 éves jogosultságot.

Új átvételi támogatás már csak a 299/2017 (X.17.) Korm. rend. szerint kérhető, METÁR rendszerben. Sajnos ma a lehetőségek itt is eléggé korlátozottak.

Az új szabály szerint háromféle támogatási méretet különböztetünk meg. A lehetőségek mai állását a három méret szerint vesszük sorra.

  1. Kötelező átvétel – METÁR/KÁT

500 kW (0,5MW) csatlakozási teljesítmény alatt továbbra is kötelező átvétel van (METÁR/KÁT), de lényegesen rövidebb időre (maximum 17 év 4 hónap) és kissé szigorúbb szabályok szerint. Az erre vonatkozó kérelmek beadását áprilisban megszüntette a Kormány. A különböző forrásokból, Kormányzati kommunikációból az derült ki, hogy a megszüntetés időszakos, a cél, hogy más, még jobb konstrukcióban nyíljon meg ez a lehetőség újra.

Ide tartozik, hogy a Kormány még Lázár János tevékenysége idején nagy terveket szőtt a naperőműre vágyó földművesek támogatására. Mivel ez a terv pont ezt a méretet érintené, ezért nyilvánvaló, hogy a háttérben a földművesek támogatásának módját is vizsgálják. Ugyanakkor az is látszik, hogy Lázár János távozásával elveszett a lendület a kezdeményezésből. Vannak hangok, akik szerint 2019 év elejétől indul újra az 500kW alattiak kérelmezhetősége, amiknek keretén belül majd a földművesek valamilyen előnyhöz jutnak majd. A jövő év eleji újraindítás azért is valószínű, mert a Hivatalnak év végén kellene meghatározni a jövő évi kereteket, aminek szólnia kellene a METÁR/KÁT helyzetről is.

Itt rögtön felmerül a kiosztható és már kiosztott keret kérdése. Mint arról korábban már szintén írtam, a METÁR/KÁT-ra meghatározott keret évente maximum 100 db új jogosultság megítélésére elég. A Magyar Energetikai és Közműszabályzási Hivatal augusztusi adatpublikációja szerint a 2017, 2018 éves keretek kiosztásra kerültek. Az idei kerethiány miatt elutasítottak 131 db 0,5MW-os kérelmet. Ezek tehát – ha kérik – azonnal megkaphatják a jogosultságot, amint újranyílik a keret. Így a 2019-es keret szinte egészen biztosan elfogy és beleköltünk a 2020-ba is. Hiánypótlásra vár további 519 db (!) kérelem. Ha minden hiánypótlásra sor kerül, akkor további 5 év kerete elfogyott. Hogy hol a helye a földműveseknek? Keret emelésére, más elosztására csak az Unióval történt (általában hosszú és erősen kétséges kimenetelű) egyeztetés után lenne lehetőség.

  1. Garantált prémium (Zöld prémium pályázat nélkül)

Ebbe a kategóriába az 500kW és 1MW közötti méret tartozik bele. A támogatás lényege, hogy a megtermelt áramot nem a MAVIR veszi át támogatott áron, hanem el kell adni a szabadpiacon. Minden eladott kWh áramra ezután a termelő megkapja azt a támogatási felárat, amit a MEKH a jogosultság megállapításakor meghatározott. Ha például ez a támogatás 20 Ft/kWh és a termelő az áramot 12 Ft/kWh áron eladja, akkor összesen 32 Ft/kWh bevétele lesz neki is, hasonlóan a METÁR/KÁT alatt termelőkhöz. Ha drágábban adja el, akkor jobban jár, ha olcsóbban, akkor rosszabbul. Jelenleg ez is legfeljebb 17 év 4 hónapra kapható meg.

Ez a konstrukció eddig nem volt túl népszerű. A beruházók és a bankok is jobban szerették a KÁT-tal kötelezően járó, garantált összeget, mint a piaci értékesítésben rejlő bizonytalanságot. Ráadásul erre a méretre a támogatási kérelmet csak az összes engedély megszerzése után lehet beadni, ami sok idő és pénz is.

Április óta azonban jelentősen felértékelődött ez a méret, hiszen a METÁR/KÁT kapuja bezárult. Konkrétan JELEN PILLANATBAN EZ AZ EGYETLEN NYITOTT LEHETŐSÉG! 1 MW feletti pályázat nincs, ott még nagyobb a bizonytalanság. Ezért ma egyre több beruházó erre, a garantált prémiumra hajt.

Pedig keret szempontjából itt sem túl ígéretes a helyzet. A már említett MEKH publikáció szerint idén augusztusig összesen 9 db jogosultságot ítéltek meg. Ezzel még elvileg van szabad keret, de ne felejtsük el, hogy ebben a kategóriában a hiánytalan kérelemhez az összes jogerős engedély szükséges. Jelenleg 64 kérelem vár hiánypótlásra a MEKH-nél, akiknek valami még hiányzik a kötelezettségekből. Ha esetleg mind a 64 hiánypótlás beérne, akkor annak kielégítésére már 800 millió forinttal több keretre lenne szükség annál, mint ami idén megmaradt. Tehát ebben az esetben elfogyna az idei és a 2019-es keret is, sőt már több, mint a felét a 2020-asnak is elígérnék.

Itt tehát nagy a versenyfutás a háttérben. A hiánypótlások versenyeznek azokkal, akik inkább nem adták be kérelmüket hiányosan, hanem csak csendben haladnak az engedélyezéssel. A támogatást ugyanis a hiánytalanul beérkezett kérelmek kapják csak meg, a hiánytalan beérkezés sorrendjében.

De ez legalább még nyitva van.

  1. Zöld prémium pályázattal

A legnagyobb kategória a METÁR rendszerében az 1MW és 50MW közötti méret. (50MW felett már erőművi engedélyeztetés van, ami viszonylag esélytelen.) Az áramot itt is el kell adni, azonban a támogatásként megkapható felárra pályázni kell – ha egyszer kiírnak majd ilyen pályázatot. Ezt a pályázatot még a beruházás elindításának kezdetén be lehet majd adni, ami csökkenti a beruházói bizonytalanságot.

Pályázat viszont nincs és nem is volt. Ezért azt, hogy egy pályázati eljárásban hány pályázó lenne és a végére milyen összegű prémiummal lehet majd nyerni, azt senki nem tudja. Emiatt ez a kategória sajnos nem jelenik meg a beruházók fejében még, mint valós lehetőség. Nagy a félelem, hogy sok pályázóból csak kevés kiválasztott kaphat majd prémiumot és az a prémium is túl alacsony lesz majd.

Pedig jobb lenne, ha az a beruházó, aki 30 MW naperőművet tud létesíteni, nem azon gondolkozna végre, hogy 30 db 1 MW-os kiserőművel vagy 60 db 500kW-os kiserőművel tudja jobban megkerülni a pályázatot. Mert 30 MW az akkor is 30 MW a villamos hálózat és irányítás szempontjából, ha látszólag 2 különböző cég sakktábla szerűen kiosztott kicsi erőműveiként kerül megvalósításra.

Összefoglalva

Fentiekből számomra az derül ki, hogy annak, aki ma nulláról akar naperőművet létesíteni és támogatott átvételre vágyik, annak nincs egyszerű dolga.

500kW alattira támogatási kérelem ma nem adható be, a jövő pedig sok-ismeretlenes.

500kW – 1MW között hosszú az út a támogatási jogosultságig és már most látszik, hogy 2020-ig elfogyott a keret.

1MW felett senki nem tudja, mi várható.

Azt mindenki látja, hogy ez a bizonytalanság előbb-utóbb elmúlhat, a METÁR keretre megállapított milliárdok ki lesznek osztva valahogy. De addig is jó lenne előkészíteni a projekteket. De mekkorát és milyen logika szerint? Aki tudja a választ, kérjük, jelentkezzen a kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségeinken…;-)