Bezárja a Kormány a kaput az 500kW alatti kiserőművek számára. Új átvételi támogatási kérelmet már csak 3 napig lehet beadni. Hogy utána mi lesz, senki nem tudja.

Szombaton (bár munkanap volt, de sokan nem dolgoztak, ez sem lehetett véletlen) lépett hatályba a Kormány előző napon hozott határozata.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló 299/2017. (X. 17.) Korm. rendelet 2018. április 21-én hatályba lépett 18. § (7) bekezdése alapján kötelező átvételre (METÁR KÁT) irányuló kérelem 2018. április 26. éjfélig nyújtható be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz.

A rendelkezés a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló 299/2017. (X. 17.) Korm. rendelet módosításáról szóló 81/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet hatálybalépését (ami 2018. április 21.) követő 5. napban határozta meg a benyújtás határidejét.

A szabályok szerint támogatást csak HIÁNYTALAN támogatási kérelemmel lehet kérni. A beadás sorrendjét tehát csak a hiánypótlások beérkezését követően lehet majd meghatározni. Az idei keret már az eddig beadott kérelmekkel is elfogyhat, ha mindenki beadja a hiánypótlását. A hiánypótlásra a Hivatal tájékoztatása szerint 30 nap határidő lesz, ami NEM hosszabbítható.

A hiánytalan kérelem része kell legyen a jóváhagyott csatlakozási terv. Akinek nincs még kész csatlakozási dokumentációja az szinte biztosan nem fog megfelelni ennek a kritériumnak. Aki jelenleg csak az igénybejelentés fázisában van, annak szinte biztosan semmi esélye sincs.

Azaz az éppen futó, különböző fázisban levő projektek nagy többsége mind elúszhat. Hogy a 10 évre meghatározott, az EU-val is egyeztetett KÁT/METÁR keretnek mi lesz a sorsa, arra csak tippjeink vannak. Gondolom ez is kiderül hamarosan…

FRISSÍTÉS 2018.04.28.
Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Portfoliónak azt nyilatkozta, hogy csak azért zárták be a kaput, hogy kedvezőbb feltételekkel újranyissák. Majd hozzátette, hogy ennek érdekében érdemes már most egyeztetni az Agrár Kamarával. Ebből sejthető, hogy a kapuzárás oka valóban a félelem volt, hogy több évre elfogy a KÁT keret még azelőtt, hogy a földműveseknek hónapok óta beharangozott támogatási rendszer elindulhatna. Eszerint a jövőben már csak kamarai tag földművesek fognak 500kW alatti kiserőműre KÁT-ot kapni?

FISSÍTÉS 2018.05.02.
Egy május 2.-án hatályba lépett új rendelet jelentősen szigorította a régi (2016 december 31. előtti) KÁT-os erőművek üzembe helyezési határidejének meghoszabbítását. Eddig 10% KÁT időszak csökkentéssel lehetett hoszabbítani, néhány egyszerű körülmény igazolásával. A 10% megszűnt, viszont már csak érvényes csatlakozási szerződéssel és építési engedéllyel lehet majd hoszabbítani. 

Így fogalmaz az új szabály:

…a megvalósítási határidő a kötelező átvételi időtartam és mennyiség csökkentése nélkül, 3 évvel hosszabbítható meg az alábbi feltételek fennállása esetén:

1) A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítása megtörtént, VAGY
2) Teljesül az alábbi feltételek MINDEGYIKE:

a) a beruházás helyszínéül szolgáló terület feletti rendelkezési jog igazolása;
b) a beruházás finanszírozásához szükséges források rendelkezésre állásának igazolása;
c) a hálózati csatlakozási szerződés meglétének igazolása;
d) az elektronikus építési napló megnyitásának igazolása.


(Ajánlom figyelmébe a KÁT/METÁR keretről korábban írt blogomat is, amit IDE kattintva elolvashat.)