Egyre gyakoribb probléma, hogy a villanyóra leolvasók nem, vagy nem helyesen olvassák le a napelemes ad-vesz mérőórát. A helyes leolvasáshoz, fogyasztás és betáplálás ellenőrzéséhez szeretnénk ebben a blogban segítséget nyújtani.

A háztartási méretű napelemes kiserőművekhez a szolgáltatók ad-vesz mérőórát szerelnek fel (HMKE ad-vesz mérő), ami méri a felvett és a hálózatra betáplált energiát is. Az év végi elszámolás ennek a két adatnak a különbségéből adódik. 

A napelemes rendszer termelésének egy része azonnal elfogyasztásra kerül azokkal a fogyasztókkal, amelyek a termeléssel egyidőben működnek. Így azok fogyasztása már nem is jelenik meg a villanyórán. Ebből következik, hogy jól bekötött napelemes rendszer esetében a villanyórán keresztül betáplált energia jóval kevesebb, mint a naperőmű termelése. Ugyanemiatt igaz az is, hogy a villanyóra szerinti fogyasztás pedig jóval kevesebb, mint a ház fogyasztása.

Az éves valós fogyasztást így számolhatjuk ki:

inverteren látható éves termelés (kWh) + villanyóra szerint vételezett fogyasztás (kWh) – villanyóra szerint betáplált termelés (kWh). 

Az ad-vesz villanyórák mindkét adatot mutatják, felváltva. A legtöbb esetben vagy egy kis nyíl jelzi, hogy az éppen kimutatott kWh adat mire vonatkozik, vagy egy háromjegyű számkódból tudhatjuk meg.

Példa kis nyíllal jelzett órára:

Példa háromjegyű szám kóddaljelzett órára:

Ebben az esetben a 1.8.0. számok jelzik a hálózatból fogyasztott és a 2.8.0. számok pedig a hálózatba betáplált energiát.

Ha az egy év alatt betáplált energia kevesebb, mint a fogyasztott, akkor a különbözetet jogosult kiszámlázni a szolgáltató. Ha a betáplált energia több, mint a felvett, akkor a különbözetet kiszámlázhatjuk a szolgáltató felé. (A számlázáshoz adószámot kell igényelni!)

A leggyakoribb leolvasási hiba, hogy csak az egyik adatot olvassa le a leolvasó. A másik hiba, ha felcserélve jelenti be, azaz a fogyasztott és a betáplált adat fordítva jelenik meg a számlán.

MINDEN ESETBEN ELLENŐRIZZE AZ ÉVES ELSZÁMOLÓ VILLANYSZÁMLÁJÁT!