Persze hogy termel! A napelem, ha fény esik rá, mindig termel. A kérdés azonban az, hogy miként használhatom fel ezt a házamban arra, hogy áramszünet idején se álljon le a fűtés például? Ez már bonyolultabb kérdés.

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek nagy előnye, hogy a „felesleges” megtermelt áramot betáplálhatom a közhálózatba és onnan bármikor, ingyen visszavehetem. Például ha napközben nincs annyi fogyasztás a házban, amennyi elfogyasztja a napelemek termelését, akkor ezt az energiát felhasználhatom például este, amikor fogyasztás van, a napelemek viszont már nem termelnek. A közhálózat úgy működik, mint egy határtalan méretű akkumulátor! Háztartási méretű napelemes kiserőműnél ráadásul ingyen teszi mindezt.

A hálózatra kapcsolásnak hátránya viszont az, hogy áramszünet esetén a rendszerünknek is le kell kapcsolódnia, az inverter lekapcsolja a rendszert. A napelemek működhetnek, de áram akkor sem mehet a hálózatba. Ennek oka, hogy áramszünet esetén azt feltételezzük, hogy a hálózat feszültségmentes és nyugodtan szerelhető, karbantartható. Ha a mi rendszerünk ekkor is betáplálna, áramütés érhetné akár azt a karbantartót is, aki az utcán, a villanyoszlopot szereli – hiszen az a rendszer össze van kötve a mienkkel!

Sok ügyfelünkben felmerül, hogy mit lehet mégis tenni az áramszünet okozta kellemetlenségek enyhítésére?

Az alap kiindulópont az, hogy a közhálózatra kapcsolt rendszerek NEM működhetnek szigetüzemben. Ezért ha kiépítenénk egy szigetüzemű napelemes rendszert, akkumulátorokkal, akkor azt a közhálózattól teljesen külön kell kiépíteni. Mintha kétféle konnektor lenne a házunkban: egy a hálózatra kapcsolva, egy pedig a szigetüzemre. Ez rettenetesen drága megoldás. Ráadásul a szigetüzemű rendszerek problémáját, azaz, hogy a drága akkumulátorok néhány év alatt cserére szorulnak, nem oldja meg.

Léteznek ipari méretű kapcsolók, amik leválasztják a hálózatot áramszünet idején, de ezek csak ipari fogyasztóknak éri meg és a szigetüzemű tiltás ekkor is fennáll. Azaz a lekapcsolás után akkumulátorral kellene üzemelni, a napelemes hálózati inverterek nem mehetnek.

Kis kompromisszummal azért van ésszerű megoldás is!

Azt, hogy néhány fontos fogyasztó akár órákig is működjön egy áramszünet idején, meg lehet oldani szünetmentes tápegység beépítésével. Minél több a fogyasztó és minél hosszabb ideig szeretnénk a működést, annál drágább a megoldás is.

Alapesetben ezek merülhetnek fel, mint fontos fogyasztók:

  • fűtés keringetés és vezérlés,
  • napkollektor keringetés és vezérlés,
  • ház vezérlés (smart home)
  • esetleg fagyasztó vagy hűtőszekrény, garázskapu – bár ez utóbbiak kiesése pár órára azért nem olyan nagy baj.

A keringető motorok és a vezérlésük egyenként néhány 10 Wh áramot fogyasztanak óránként. A modern hűtők (ha már hideg van bennük és nem nyitogatjuk) szintén nem fogyasztanak túl sokat. Összességében ezek a fogyasztók óránként 100 Wh áramnál nemigen fogyasztanak többet.

Ezek egy jó szünetmentes tápegységgel és egy átlagos autó akkumulátorral órákig tudnak működni. A lényeg, hogy ezeket a fogyasztókat állandóra be kell kötni a szünetmentes tápunkba. Ha ezek különböző helységben vannak, akkor ez igényel némi fúrás-faragást, villanyszerelést.

Fontos még arra is figyelni, hogy a fűtés keringető szivattyúk hisztisek az áramra – csak valódi szinusz jellel nem mennek tönkre. Erre a legtöbb számítástechnikához forgalmazott szünetmentes nem képes. Ráadásul ezekhez igen kicsi akkumulátor van, ami csak arra jó, hogy egy számítógép néhány percig ne álljon le, amíg elmentjük a munkánkat.

Jó és gazdaságos megoldás lehet például az alábbi hazai termék:

http://szunetmentes.hu/futeshez-valo-szunetmentes

Például az általuk gyártott HomeSin-500DL és egy 55Ah-s autó akkumulátor (azaz kb. 50 eFt ráfordításával), egy-két fűtés keringető szivattyúval és az ehhez tartozó vezérléssel akár fél napig, vagy tovább is elmegy.

A HomeSin-1500 egy vagy két 110Ah-s autó akkumulátorral (azaz kb. 120 eFt ráfordításával) akár az összes fűtési segédenergiát, egy ház vezérlő informatikát és 1-2 hűtő vagy fagyasztóládát is elláthat 7-8 órára. Fontos, hogy ezeket MIND a szünetmentes tápon keresztül kell megtáplálni!

FIGYELEM! ÁRAMÜTÉS VESZÉLYE!

A közhálózatra csatlakoztatható villamos berendezésekre szigorú szabályok vonatkoznak! Ne próbálkozzunk semmiféle házilag gyártott megoldással!