Már 2000 óta tudjuk, hogy az építkezésnél sokáig rutinszerűen használt azbeszt súlyosan rákkeltő. 2005 óta mindennemű felhasználása tilkos! Sajnos ezért az azbeszt tartalmú palatetőre nem szerelhető napelem. Ennek oka, hogy a napelem tartószerkezetének felszereléséhez a pala tetőt meg kellene fúrni, ami elősegítené a rákkeltő azbeszt környezetbe jutását. Ráadásul szinte biztosan eltörik, megsérül a palatető a telepítés során!

 A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) honlapján pontos összefoglaló található az azbeszt tartalmú építőanyagok károsító hatásáról és az ezzel kapcsolatos lehetőségekről. Az anyag világosan fogalmaz az ilyen tetőhéjalással kapcsolatosan is:
„A nem sérült azbeszt pala nem jelent számottevô kockázatot, így cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges. Cseréje, bontása esetén a palatáblák törése, vágása, fúrása szigorúan tilos, hiszen kizárólag ily módon kerülhet a levegôbe, veszélyeztetve az emberi egészséget.

Az mno.hu egy erről szóló cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy a kopott, öreg palatető már önmagában is jelentős egészségügyi kockázatot jelent, azaz érdemes mindenképpen lecserélni:

„A veszélyes összetevőt tartalmazó építőanyagok hazai előfordulásáról pontos adatok nincsenek, csak annyit tudunk, hogy Magyarországon összesen 100-200 millió négyzetméternyi tetőt fedtek be azbesztpalával. Ezeket az időjárás és a légszennyező anyagok kikezdik, folyamatosan korrodálódnak: a vizsgálatok szerint a felületi kopás miatt évente négyzetméterenként 3 gramm azbesztrost szabadul föl a palatetőkből. Ez Magyarországon összességében 300-600 tonnányi azbesztet jelent évente. Német mérések szerint ennek körülbelül 20 százaléka a levegőbe kerül, a többit a csapadékvíz lemossa.”

Azbeszt mentesítést kizárólag ilyen engedéllyel rendelkező szakcég végezheti. A keletkező veszélyes hulladék kezelése, lerakása is kizárólag szakcég bevonásával történhet, különben jelentős környezeti és egészségi károkat okoz!

A KVVM teljes anyaga itt olvasható: http://www.kvvm.hu/cimg/documents/AZBESZTSZAKMAI.pdf