Mekkora napelemes rendszert vegyek? Mennyi napelem kell egy családi házra?
Ezeket a kérdéseket gyakran halljuk az érdeklődőktől. Ez sok mindentől függ. Persze kiszámolható és statisztikai átlagokkal is szolgálhatunk az elmúlt 8 évünk alapján.


A régi vicc jut erről a kérdésről eszembe.
 
A Kapitány leszól a gépházba a szócsövön:
– Fiúk! Mennyi?
– Kapitány úr! 30! – jön a válasz.
A Kapitány nem érti:
– Mi 30?
Mire a válasz:
– Mi mennyi??
 
Komolyra fordítva: egy családi ház igényét csak a villamos fogyasztás ismeretében tudjuk pontosan megmondani. Nem feltétlenül függ sem házmérettől, sem a benne lakók számától.
Láttunk olyan, viszonylag kis házat, ahol pazarló halogén világítás, állandóan bekapcsolt plazma tv, két elöregedett mélyhűtő láda és öreg villanytűzhely üzemelt a szokásos mikro és villany vízforraló mellett. A 110 m2-es háznak havi 60.000,- Ft villanyszámlája volt!! Itt először nyilván a fogyasztókat kell átgondolni, lecserélni és utána lehet napelemben gondolkodni.
Láttunk ellenkezőjét is, ahol a közel 200 m2-es házban 8.000,- Ft/hó villamos fogyasztással élt a négytagú család.
 
Magyarországon az ideális, déli irányba elhelyezett, kb. 25-45 fokos dőlésszögű, ferde tetőre szerelt napelemekkel évente 1200 kWh/kWp termelés érhető el. Ez azt jelenti, hogy ha a mértékadó éves villamos fogyasztás kWh adatát (ez szerepel a villanyszámlán) elosztjuk 1200-al, akkor megkapjuk, hogy hány kW-os napelemes rendszerre van szükség a házhoz. Egy DNy-i vagy DK-i tetőre 5-6%-kal több panel kell ugyanekkora termeléshez. Egy teljesen K vagy Ny felé néző tetőre pedig 20%-kal több panel kell ehhez.
 
Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a legtöbb esetben 10-12 paneles napelemes rendszereket telepítünk családi házakra. Egy ilyen, 3 kW-os rendszer most nettó 1 millió forint körül van, mindenestül. Kiváltható vele déli, árnyékmentes tetőn évi 3600 kWh fogyasztás. Azaz egy havi 12.000,- Ft-os villanyszámla teljesen lenullázható!
 
Általánosságban 8 panel (2 kW) és 20 panel (5,5 kW) között mozognak a lakossági rendszerek. Ez havi 8.400,- Ft és 20.000 Ft közötti villanyszámlák lenullázására alkalmasak. Ennek persze az is oka, hogy a tetőkre 20 db napelem panelnél több akkor sem fér általában, ha a fogyasztás havi 20.000,- Ft-nál több. Egy napelem panel 1,7 m2 helyet foglal a tetőn, 20 panelnél ez közel 40 m2. Általában az árnyékmentes, délies fekvésű tetőfelületek ennél kisebbek.
 
Elmondhatjuk tehát, hogy a jellemző rendszerméret valahol 2,5 kW és 5,4 kW közötti a családi házaknál. Ha érdekli, természetesen pontosan kiszámoljuk Önnek! Lakossági napelem akciónkban, ide kattintva megtalálják a leggyakoribb családi házas napelemes rendszerek árait!