A panelhőmérséklet éjszakánként gyakran jóval hidegebb, mint a környezet hőmérséklete. Hogy lehet ez? 

Az alábbi ábrán a SunLab1 nevű, 3kW-os tesztrendszerünk hőmérsékleti adatai láthatóak az elmúlt tél leghidegebb, december végi napján. Jól látható, hogy míg a környezeti hőmérséklet -10 fok körül mozgott, addig a panel lehűlt -17 fokra is. 

A magyarázatnak semmi köze a napelemekhez! Ugyanaz a jelenség okozza ezt, ami a talajmenti 5cm-es fagyzóna kialakulásáért felelős, de ez okozza azt is, ha az autó szélvédője plusz 1-2 fokos levegő mellett is lefagy hajnalra. Ez a jelenség az infra kisugárzás. 

Tudjuk, hogy a tárgyak a napból elnyelt fény egy részét az infra tartományban visszasugározzák az ég felé. Ez az infra kisugárzás segít például az üvegházak felmelegítésében. Az infra kisugárzás hőleadással jár, azaz lehűti a tárgyat. Napközben ez nem tűnik fel, mert akkor az elnyelt sugarak többet melegítenek, mint amennyit a kisugárzottak hűtenek. Éjjel viszont nincs elnyelés, csak kisugárzás, ami a tárgy lehűlését eredményezi a környezethez képest. A függőleges tárgyak érthető módon kevésbé sugároznak felfelé, ezért van az, hogy az autók oldalüvege 0 fok körül nem fagy le hajnalra, de a szélvédő igen.  

A napelemes rendszerek tervezése szempontjából ez azért különösen érdekes jelenség, mert tervezéskor figyelni kell a várható legmelegebb és leghidegebb panel hőmérséklet áram és feszültség viszonyaira is. Itt tehát nem árt végiggondolni, hogy napsütésben, működés közben a panelek jóval melegebbek, éjjel viszont a környezetnél hidegebbek lehetnek.