Áprilistól a korábbi 0,53 €/Wp minimális behozatali árat 0,56 €/Wp-re emelte az EU a kínai gyártású napelemek esetében. A minimum ár azt jelenti, hogy ez alatti behozatali ár esetében büntetővámot kell fizetni, amivel egészen biztosan nem jár jól az importőr. Az intézkedés és az erős dollár minden panel típusnál áremelkedést hozott. Szerencsére nálunk idén több nagy projekt is van, amivel folyamatosan biztosítani tudjuk a kedvező árakat.

A minimum ár rendszert az EU nem sokkal az amerikaiak hasonló antidömping rendelkezései után vezette be, annak elkerülésére, hogy a kínai gyártók ne tudják  tönkretenni az európai gyártókat. Számos kínai gyártó ugyanis a kormányuktól kapott gyártói támogatást jogosulatlanul felhasználva a gyártási ár alatti dömping áron szállította a napelemeket, tönkre téve vagy csődhelyzetbe sodorva ezzel szinte az összes nem kínai gyártót.

A minimum árat 2014-ben vitték le 0,53-ra, most pedig visszaemelték a 0,56-os szintre. Az emelés hivatalos fő oka a dollárral szemben erősen gyengélkedő EUR árfolyam, de nyilván nem használt az ügyeskedésen kapott 3 kínai gyártó esete sem az árképzésnek.

Érdekesség, hogy a napelemek árának kis mértékű emelkedése már technikailag is várható volt, azaz a dollár árfolyam és az EU intézkedés tulajdonképpen csak beteljesíti a technikai jóslatainkat. Az alábbi grafikonon látható a Japán Si kristályos panel árak változása az utóbbi 15 évben. 

Megfigyelhető, hogy a kínai dömpingnek és a németországi átvételi ártámogatásoknak köszönhetően 2007 és 2012 között milyen drasztikusan csökkentek az árak. 2013-ra már nem nagyon volt hova csökkenni, a gyártók elérték a technológiai minimumot, sőt a kínai dömping hatására még a gyártási költségek alá is benézett a görbe. Már 2014-ben is látható egy kis mértékű emelkedés, ez folytatódik idén.

Cégünk idén több erőművi projektben is részt vesz, amivel nagy tételben tudunk vásárolni. Ennek eredményeképpen a drágulás a mi árainkon egyenlőre még nem fog látszani.