Megjelentek a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI), ami részletezi, hogyan is kell értelmezni, milyen szabályokat és szabványokat betartva kell alkalmazni a 2015. március 5-én hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) paragrafusait.

A napelemes rendszereknél idéntől az OTSZ a DC oldalra, azaz a panelek közelébe tűzeseti távlekapcsolás kiépítésére kötelez. A TvMI-ből kiderül, hogy ez abban az esetben jelent majd épületek esetében plusz terhet és költséget, ha az inverterek 5 méternél távolabb vannak attól a ponttól, ahol az egyenáramú (DC) kábelek belépnek az épületbe. Mivel az inverter kikapcsol azonnal, ha valaki lekapcsolja a fő biztosítékot, ezért 5 méteren belül az inverter elegendő. Ugyancsak szükséges az extra távlekapcsoló berendezés, ha a DC belépési pont a panelek által lefedett területtől 10 méternél távolabb van. Ha a DC kábelekkel sehol nem lépünk be az épületbe (azaz az inverterek is kültéren vannak), akkor nem kell az inverteren kívül más lekapcsolható berendezés. A TvMI kimondottan javasolja, hogy lehetőleg tartsuk a DC oldalt az épületen kívül.

Ha be kell építeni távlekapcsolót, annak minimum 65.000,- Ft extra költsége van, de nagyobb rendszereknél már százezres az extra költség. Ráadásul a berendezésen nem jó takarékoskodni, mivel egy olyan kábelszakaszt kell megszakítson, ahol sok száz voltos egyenáramú ív is kialakulhat megszakításkor. Tehát csak 1000V DC-re bevizsgált, Magyarországon is hitelesített berendezéstől várható el, hogy nem okoz sokkal nagyobb tűzveszélyt, mintha ott sem lenne.

Szerencsére a jól megépített napelemes rendszerek nem jelentenek nagyobb tűzveszély kockázatot, mint egy bármilyen más háztartási villamos készülék. Ha jól van megtervezve, kivitelezve és megbízható, jó minőségű berendezésekből áll, akkor tulajdonképpen semmiféle extra kockázatot nem jelent. Egy nem megbízható távkapcsoló viszont nagyon komoly tűzveszély forrás lehet, amivel a tűz kockázata sokkal nagyobb lesz, mintha nem is lenne beépítve semmi.

Véleményünk szerint jobb, ha nem kerül be egy újabb, drága berendezés a rendszer DC oldalára. Tehát érdemes arra törekedni, hogy az inverterek a DC belépési pont közelében legyenek, nem túl távol a panelektől, vagy az inverter maradjon épületen kívül. Az általunk forgalmazott inverterek kültérre tervezett berendezések, ha nem éri őket direkt napsugárzás, akkor tökéletesen működnek a szabadban.